Varmepumper er en effektiv og miljøvenlig måde at varme (og køle) boliger på, men hvor meget strøm bruger de egentligt?
I denne artikel giver vi dig et overblik over strømforbruget for forskellige typer af varmepumper.
Læs med for at få en bedre forståelse af, hvor meget strøm en varmepumpe bruger, og hvordan du kan gøre den mere energieffektiv.
De tre typer varmepumper
Der findes flere forskellige typer af varmepumper, men de mest almindelige er luft-til-luft, luft-til-vand og jordvarme.
Luft-til-luft varmepumper er den mest almindelige type og bruges typisk til at opvarme eller køle enkelte rum eller et mindre hus. De fungerer ved at suge den varme luft udefra og sende den ind i boligen via en indedel. Luft-til-luft varmepumper er nemme at installere og vedligeholde, men de er ikke så effektive som de andre typer, da de kun kan trække varme fra luften og ikke fra jorden.
Luft-til-vand varmepumper er en anden populær type, og de bruges typisk til at opvarme et større hus eller en mindre ejendom. De fungerer ved at suge varmen udefra og sende den ind i boligen via et varmeanlæg. Luft-til-vand varmepumper er mere effektive end luft-til-luft varmepumper, da de kan trække varmen fra luften og jorden.
Jordvarme varmepumper er den mest effektive type, og de bruges typisk til at opvarme store ejendomme eller offentlige bygninger. De fungerer ved at trække varmen fra jorden og sende den ind i boligen via et varmeanlæg. Jordvarme varmepumper er den dyreste type at installere, men de er også den mest energieffektive og kan ofte spare dig for mange penge på varmeregningen.
Få 4 tilbud på varmepumpe
- Udfyld formular
- Vælg de leverandører du ønsker at modtage tilbud fra
- Det står dig frit for om du vil takke ja eller nej til et af tilbuddene
– annonce i samarbejde med TjenesteTorvet
Vælg den rigtige størrelse varmepumpe
Det er vigtigt at vælge den rigtige størrelse varmepumpe i forhold til husets størrelse for at sikre optimal ydeevne og energieffektivitet. En varmepumpe, der er for lille, vil ikke kunne opvarme eller køle boligen tilstrækkeligt, mens en varmepumpe, der er for stor, vil bruge unødvendigt meget strøm og være dyr i drift.
Reduceret el-afgift
I Danmark er der reduceret elafgift til varmepumper, som er et incitament for at øge brugen. Reduceret elafgift betyder, at elforbruget til varmepumper er beskattet med en lavere sats end almindeligt elforbrug.
Formålet med den reducerede elafgift er at gøre det økonomisk mere attraktivt at vælge en varmepumpe fremfor andre former for opvarmning, da det kan hjælpe med at mindske CO2 udledningen og øge brugen af vedvarende energi.
Det er vigtigt at bemærke at ikke alle varmepumper er berettiget til reduceret elafgift, og det kan variere efter model og producent. Det er derfor vigtigt at undersøge om ens valgte varmepumpe er berettiget til reduceret elafgift, før man investerer. Det kan spare dig for mange penge i længden.
Hvis du primært bruger varmepumpe eller elvarme til at opvarme dit hjem eller dit sommerhus, kan du få en nedsat elafgift på en del af dit elforbrug. Mere end 50 % af opvarmningen skal komme fra el.
På de første 4.000 kWh af dit årlige elforbrug er der ingen reduktion i elafgiften.
På alt elforbrug der overstiger 4.000 kWh årligt, betaler du kun 1,00 øre i elafgift inkl. moms.
Derudover skal følgende betingelser være opfyldt:
- Din bolig skal være registreret i Bygnings- og Boligregistret (BBR) som helårshus eller sommerhus med el som primær opvarmning. I BBR skal der enten stå el, jordvardvarme eller varmepumpe under bygningens primære varmeinstallation.
- Din bolig skal registres hos dit elselskab som opvarmet med jordvarme, varmepumpe eller elvarme.
Hvor meget strøm bruger en luft til luft varmepumpe?
Videnscentret Bolius har lavet en beregning af priser på forskellige opvarmningsformer, i et gennemsnitligt parcelhus på 130 m2.
Ifølge denne beregning bruger en luft til luft varmepumpe ca. 3200 kWh, hvilket svarer til en pris på ca. 19.400 kr. inkl. brugsvand. Beregningen er foretaget ud fra en forudsætning af, at det varme vand opvarmes med en el-vandvarmer.
Der kan dog være store udsving fra hus til hus og vi anbefaler at tage en fagmand med på råd og indhente flere tilbud.
Hvor meget strøm bruger en luft til vand varmepumpe?
Samme beregning lavet for en luft til vand varmepumpe viser et forbrug på ca. 4500 kWh ved brug af gulvvarme (som er mere effektivt end radiatorer). Det svarer til en årlig pris på ca. 13.200 kr inkl. brugsvand.
Ved brug af radiatorer er beregnet et forbrug på ca. 5750 kWh pr. år, hvilket svarer til ca. 17.000 kr.
Hvor meget strøm bruger et jordvarmeanlæg
Ifølge Bolius bruger et jordvarmeanlæg ca. 4150 kWh ved brug af gulvvarme, hvilket svarer til en årlig pris på ca. 12.300 kr.
Ved brug af radiatorer bruger en jord til vand-varmepumpe ca 5250 kWh, hvilket svarer til ca. 15.500 kr. pr år.
Tilbud på varmepumpe
Vi anbefaler altid at indhente flere tilbud på installering af varmepumpe. Hos vores samarbejdspartner Tjenestetorvet kan du helt gratis og uforpligtende få op til 4 tilbud – direkte i din indbakke. Udfyld en kort formular og modtag de bedste tilbud fra lokale installatører.
Konklusion
Som beskrevet ovenfor, er der stor forskel på, hvor meget strøm forskellige typer varmepumper bruger. En jord til vand-varmepumpe er klart den mest energieffektive, men er også den mest kostbare i anskaffelse.
Dernæst kommer luft til vand-varmepumpen, der godt nok bruger lidt mere strøm, med også er væsentligt billigere at installere.
Sidst kommer luft til luft varmepumpen, der er mest velegnet til sommerhuse eller som supplement til eksisterende opvarmning.
Læg dog mærke til, at der kan være betydelige forskelle på strømforbruget afhængig af varmepumpens størrelse, effektivitet (SCOP), isolering, brug osv.
Det anbefales at tage en fagmand med på råd når der skal vælges varmepumpe.
Få 4 tilbud på varmepumpe
- Udfyld formular
- Vælg de leverandører du ønsker at modtage tilbud fra
- Det står dig frit for om du vil takke ja eller nej til et af tilbuddene
– annonce i samarbejde med TjenesteTorvet