Anmeldelse af Danfoss Ally (opdateret 2024)

Danfoss Ally monteret på radiator
kevin christensen sh
Af Kevin Christensen
Sidst opdateret: 01/10/2024
|  | ANNONCE - Vi opnår kommision via links. Artiklen er derfor en annonce.

Denne anmeldelse er ikke sponsoreret af Danfoss – jeg har selv købt termostaterne. Links i anmeldelsen kan dog være sponsorerede, hvilket vil sige, at hvis du vælger at købe produktet gennem et af vores links kan vi få en lille kommission. Dette er med til at holde termostater.dk kørende og koster ikke dig noget. 

Hvad er Danfoss Ally?

Danfoss Ally er et smart varmesystem, udviklet af det danske Danfoss. Danfoss er ubetinget den største leverandør at radiatortermostater i Danmark og har flere typer elektroniske termostater i programmet. Vi har købt vores hos Proshop.dk

Danfoss Ally er nyeste termostat og ligner til forveksling Danfoss Eco 2. Men hvor Eco 2 er baseret på Bluetooth, er Ally baseret på Zigbee-standarden, som også IKEA Trådfri, Tado, Netatmo og mange andre benytter. 

Zigbee minder på mange måder om wifi, men med mindre strømforbrug. Til gengæld skal Zigbee enheder tilsluttes en gateway (også kaldet hub), der kan sammenlignes med en router, og gør, at dine Zigbee enheder kan komme “på nettet” og kommunikere med din mobil, smarte assistenter mv.

Gateway’en kobles til din router via et netværkskabel, og herefter foregår alt trådløst. I princippet skal man ikke nødvendigvis bruge Danfoss’ Gateway hvis man har en anden i forvejen, men termostaterne kan ikke firmware-opdateres, hvis ikke du bruger den originale gateway.

Danfoss Ally systemet

Systemet består af flere dele. Man skal selvfølgelig bruge et antal termostater, og derudover føromtalte gateway. Derudover er der et par andre komponenter som kan tilkøbes efter behov.

Danfoss Ally Gateway

Gateway’en (kaldes også en “hub”) er hjernen i systemet og sørger for, at termostaterne kan kommunikere med internettet, apps mv.

Danfoss Ally Radiator Termostat

Danfoss Ally termostater findes i to versioner. Den første (og billigste) inkluderer adaptere til alle almindelige radiatorventiler. Den anden, og lidt dyrere, inkluderer kun adapter til RA-ventiler og M30….

Denne med adaptere til alle typer radiatorer:

Danfoss Ally Room Sensor

Temperaturføler der kan placeres hvor som helst i rummet. Termostaterne har indbygget termometer, men hvis radiatoren er gemt bag fx et gardin eller en radiatorskjuler, kan den ikke aflæse rumtemperaturen korrekt.

Danfoss Ally Repeater

Hvis du har et meget stort hus og signalet ikke kan nå alle termostater, kan du udvide dækningen med en repeater.

Startpakker

Det nemmeste er at begynde med en startpakke, fx:

Danfoss Ally er i øvrigt kompatibelt med Danfoss Link, som er til gulvvarme. 

Installation af Ally Gateway og termostater

Det første du skal gøre er at installeret din gateway:

  1. Download Danfoss Ally app på Android eller iOS og opret en konto
  2. Slut gateway til din router via inkluderet kabel og tilslut strøm.
  3. Find din gateway i appen (skal være på samme wifi-netværk som din telefon).

Så er du klar til at installere termostater:

  1. Afmonter gamle termostater
  2. Det er en god idé lige at tjekke at ventilen (den lille split) bag termostaten kører og ikke sidder fast. Sidder den fast så prøv at “motioner” den lidt. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal pakdåsen skiftes.
  3. Monter inkluderet adapter på radiator.
  4. Indsæt 2 x AA-batterier i Ally termostat og monter på adapter (se manual).
  5. Tilføj og navngiv termostat i Ally appen.

Hele processen tager under 2 minutter, når du har prøvet det en enkelt gang.

Ally passer til 99 % af alle radiatorer og radiatorventiler i Danmark, inkl. RA, RAV, RAVL og M30. Se hvilken termostat passer til min radiator?

Sådan monteres Danfoss Ally™ Radiatortermostat

Danfoss Ally app

Hele systemet kan naturligvis styres via en app. 

Her kan du planlægge evt. dagsænkning og natsænkning og hvordan systemet skal opføre sig når du fx er på ferie. Når du går ind i indstillingerne foreslår app’en en standard-opsætning af varmesænkning, og det er nemt at ændre hvis du ikke er enig. 

Du kan også tilføje din adresse (virker af en eller anden grund kun på iOS), hvorefter app’en holder øje med udetemperaturen på din adresse. Angiveligt kan systemet bruge denne information til at forudsige, hvornår der skal skrues op/ned for varmen. Danfoss kalder det “adaptiv opvarmning”.

Du har også mulighed for at tilføje flere “hjem”, så du fx også kan administrere sommerhuset fra samme app.

På forsiden kan du se alle dine termostater og den temperatur de måler i rummet. Frustrerende nok kan du ikke se, hvad hvilket temperatur de er indstillet til uden at trykke på hver enkelt. Det er en om’er.

Danfoss Ally app

Det ville også være praktisk at man kunne justere op/ned direkte fra forsiden, men det kan man ikke. For at ændre temperaturen skal du ind på den enkelte termostat, og der skulle man tro at man skulle bruge det kæmpe symbol i midten, men det skal man ikke…. det foregår på rullemenuen i bunden.

Danfoss Ally app

Hver termostat kan indstilles individuelt med min/max-temperatur, adaptiv opvarmning, børnesikring, åbent vindue-funktion mv.

Danfoss Ally termostat indstilling

Stemmestyring via Google Assistent og Amazon Alexa

Ally tilføjes nemt til Google Assistant via Google Home app’en. Herefter kan du styre termostaterne med stemmen, fx “Hey Google – sæt alle termostater til 21 grader”.

Du kan også lave såkaldte rutiner, der kan udføre en række handlinger.

Jeg har fx lavet en rutine til udluftning der:

  1. Slukker alle termostater.
  2. Sætter en timer til 8 minutter (så jeg husker at lukke vinduerne igen).
  3. Venter 8 minutter og tænder varmen.

Google Home app
Google Home app

Ally understøtter også Amazon Alexa, men desværre ikke Apple HomeKit.

Byggekvalitet og dagligt brug

Temperaturen kan indstilles ved at dreje på termostaten, men i praksis rører jeg næsten aldrig ved dem. Når jeg gør, irriterer det mig at man skal dreje ret meget på dem for at skifte fra yderposition til yderposition. Hvis jeg skal slukke helt for varmen og starter på 21 grader, skal jeg dreje tre gange for at komme i mål. 

Der er også en knap på termostaten, men den kan kun bruges til at tænde displayet og sætte termostaten i “monteringstilstand”.

Temperatur kan stilles i halve grader, dvs. 20 – 20.5 – 21 osv. og det er helt fint.

Den hvide plastic virker lidt til den billige side, og det hele er lidt “flimsy”. Det gør dog ikke noget, da jeg som sagt sjældent rører ved dem.

Batterier

Hver termostat bruger to stk AA-batterier. Jeg lufter ud flere gange dagligt (hvor termostater slukkes) og bruger lidt “natsænkning” osv.

Med mit brug, som jeg tror er helt normalt, har alle termostater holdt batteri i mere end en år. Første termostat som beklagede sig over lavt batteriniveau, holdt knap halvandet år på det første sæt batterier.

Man får i øvrigt en notifikation i app’en når det er tid til at skifte.

Spar på varmen

Danfoss hævder at man kan spare op til 23 % på varmen med smarte termostater, men hvis man læser det med småt, gælder det kun i visse (ret specifikke) tilfælde:

  • Du skal skifte fra en meget gammel analog termostat.
  • Spareperiode på 17 °C alle ugens dage kl. 22.30–06.00 samt alle hverdage kl. 08.00–16.00.
  • 1 uges ferie oktober og februar.

Der er nok ingen tvivl om, at man kan spare på varmen med en smart termostat, men om man lige rammer 23 % på varmeregningen er nok mere tvivlsomt.

Support

Jeg havde én termostat der gik i stykker efter en måned. Jeg skrev en mail til Danfoss Support som bad mig sende dem billeder af termostaten, og at jeg skulle returnere den til forhandleren. Derefter hørte jeg intet fra Danfoss.

Da jeg stillede et simpelt opfølgende spørgsmål til Danfoss Support, gik der 7 arbejdsdage før de svarede…

Til gengæld gik det som smurt at få termostaten byttet hos proshop.dk

Danfoss Ally alternativer

Selvom Danfoss er kendt af stort set alle i Danmark, er det ikke den eneste aktør på markedet. Nye spillere fra både Europa og Kina kan også være med, og laver produkter af høj kvalitet. Det er fx Tado, Netatmo, Shelly og Aqara.

Konklusion

Danfoss Ally er et super system og gør det der står på pakken. Dog er der et par småting der ret nemt kunne forbedre oplevelsen. 

App’en kunne godt trænge til en kærlig hånd. Der er nogle uforståelige mangler og udeladelser, men vi kan jo håbe det bliver rettet hen ad vejen. Hvorfor kan man ikke justere temperaturen på forsiden, men skal ind under hver termostat? Som minimum burde kunne se et overblik over, hvad alle termostater er indstillet til. 

Det virker som om UI-designeren har haft fri den dag. 

Jeg ville også ønske, at man kunne bruge knappen på termostaten til noget mere end bare at tænde displayet. Man kunne forestille sig at et dobbelttryk eller trippeltryk kunne udføre en foruddefineret handling. 

Når det så er sagt, så virker systemet som det skal og ret gnidningsløst. Det er super smart at kunne tænde og slukke alle radiatorer på én gang (via Google Assisten) eller automatisk at kunne sænke temperaturen om natten og når man alligevel ikke er hjemme. 

kevin christensen sh
Kevin Christensen er varmenørd og smart home entusiast. Med sin passion for teknologi og bæredygtighed, er Kevin altid på udkig efter de nyeste og mest innovative løsninger inden for smart home teknologi, og hans indhold reflekterer hans engagement i at hjælpe andre med at optimere deres hjem til en mere energieffektiv og bæredygtig tilværelse.

2 comments on “Anmeldelse af Danfoss Ally (opdateret 2024)”

  1. Har læst din “luft ud” rutine. Synes at være overflødig da Danfoos Ally selv registrerer åbent vindu i 30 min.

    Jeg sætter selv blot en timer på 25 min for at huske at lukke vinduer.

    1. Hej Jens Erik

      Det har du ret i, men hvis man bruger en rutine kan man lukke for alle radiatorer på én gang. Men det er selvfølgelig en smagssag.

      Mvh Kevin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2024 termostater.dk
magnifiercross