En smart radiatortermostat kan hjælpe dig med at spare penge på energiomkostningerne.
Ved hjælp af en app kan du nemt lægge en plan for, hvornår termostaten skal hæve og sænke temperaturen i rummet. Visse modeller lærer endda selv hvornår du er hjemme.
Ved at skifte dine gamle termostater til nye, smarte, kan du spare op til 23 % på varmeregningen ifølge Danfoss.
Det er let at skifte termostater selv, og det tager max. et par minutter.
Vi guider til de 9 bedste smarte termostater lige nu.
Danfoss Ally er sidste skud fra Danfoss, som har lavet termostater siden 1943, hvor grundlæggeren af Danfoss, Mads Clausen, opfandt verdens første radiatortermostat. Danfoss har altså en vis erfaring med radiatortermostater, og som sådan virker Danfoss Ally glimrende. Hvor det halter lidt for Danfoss Ally er det på software-fronten, hvor deres app ikke er ret intuitiv at bruge og der mangler et par funktioner som konkurrenterne har.
Danfoss Ally passer til alle radiatorventiler på det Danske marked og understøtter Google Assistent (på dansk) og Amazon Alexa (på engelsk).
Læs anmeldelse af Danfoss Ally.
Grunde til at købe:
Grunde til ikke at købe:
Tado er ikke ret kendt i Danmark, men er en stor spiller internationalt indenfor smarte termostater. Tado er grundlagt i München, Tyskland i 2011 og har hovedkvarter der.
Tado Smart Radiator Thermostat kan, udover temperatur, måle luftfugtighed og give anbefalinger til hvordan din luftkvalitet forbedres. Derudover understøttes geo-fencing, som giver mulighed for fx at sænke temperaturen, når der ikke er nogen hjemme.
Til systemet hører en vægmonterbar kontrolenhed, hvor du kan aflæse temperatur og skrue op/ned.
Tado smart radiator termostat understøtter både Google Home Assistent, Amazon Alexa og Apple HomeKit.
Tado smart radiator termostat er "bedst i test" i forbrugermagasinet Tænk.
Visse funktioner, fx "åbent-vindue" og geo-fencing, kræver abonnement til kr 195 pr. år. Selvom det ikke er alverden i det store spil, vil det nok afholde nogen.
Grunde til at købe:
Grunde til ikke at købe:
Netatmo er grundlagt i Frankrig i 2011 og har hovedkvarter i Boulogne-Billancourt. Netatmo laver en række produkter indenfor "smart home"-kategorien, bl.a. sikkerhedskameraer, vejrstationer, røgalarmer, vinduesåbnere (i samarbejde med Velux) og smarte termostater.
Netatmo mangler et par funktioner der kan være vigtige for nogen, fx børnesikring og geo-fencing.
Netatmo er kompatibel med Google Home Assistent og Apple HomeKit.
Grunde til at købe:
Grunde til ikke at købe:
Eve er grundlagt i München i år 2018 og producerer en række produkter indenfor "smart home", bl.a. el-udtag, smart lys, sikkerhedskameraer, luftkvalitetsmålere og smart termostater.
Eve termostaten er ikke, som de fleste andre termostater, afhængig af en hub / gateway, men kan forbinde til din telefon via Bluetooth eller bruge Thread via en Apple HomePod eller det nye Apple TV 4K.
Eve smart termostat er kompatibel med Apple HomeKit (hvis du har en HomePod eller Apple TV 4K), men ikke hverken Google Home eller Alexa.
Eve understøtter dør- og vinduessensorer via HomeKit, der kan slukke for varmen når et vindue åbnes.
Grunde til at købe:
Grunde til ikke at købe:
Fibaro stammer fra Polen og har hovedkvarter lidt udenfor Poznan. Fibaro laver flere produkter i "smart-home"-kategorien, bl.a. smarte el-udtag, røgalarmer, forskellige sensorer, controllere og gateways.
Fibaro har én smart termostat på markedet, som findes i to versioner:
Versionen til Apple HomeKit virker KUN med Apple-devices, hvorimod Z-Wave-versionen virker med Google Home ("snart") og Amazon Alexa.
App til HomeKit-version virker kun med iOS, hvor Z-Wave-version virker på både Android og iOS.
I modsætning til de fleste andre termostater på markedet har Fibaro indbygget genopladeligt batteri, som de lover holder hele fyringssæsonen. Termostaten oplades via USB.
I stedet for et display, har Fibaro en lysende ring, der skifter farve afhængig af temperatur.
Grunde til at købe:
Grunde til ikke at købe:
Shelly stammer fra Bulgarien og har hovedkvarter i Sofia.
Shelly laver en masse smart home devices, både til forbrugere og professionelle.
Shelly TRV smart radiator termostat adskiller sig fra andre smarte termostater ved at køre direkte på wifi. Du behøver derfor ikke installere en separat hub/gateway, og har alligevel adgang til at styre varmen uanset hvor du er.
Som hos Fibaro har Shelly også genopladeligt batteri og oplades via USB. Ifølge Shelly kan batteriet holde "op til 2 år" mellem opladninger, baseret på 5 måneders brug om året.
Shelly TRV er kompatibel med Google Home Assistant og Amazon Alexa.
Grunde til at købe:
Grunde til ikke at købe:
Aqara blev grundlagt i 2016 og har hovedkvarter i Shenzhen, Kina. Aqara laver en mængde produkter indenfor smart home, bl.a. gateways, sikkerhedskameraer, forskellige sensorer, el-pærer og smarte termostater.
Aqara understøtter næsten alt indenfor smart home: Google Home, Amazon Alexa, Apple HomeKit, IFTTT, Matter mv.
Aqara laver også dør- og vinduessensorer og selv kameraer som kan bruges til at programmere dine termostater. Hvis X, gør Y.
Aqara Camera Hub G3 kan, med ansigtsgenkendelse, hæve eller sænke temperaturen i et værelse baseret på vedkommendes individuelle præferencer....
Grunde til at købe:
Grunde til ikke at købe:
Danfoss Eco 2 er i familie med Danfoss Ally og ligner til forveksling, men der er afgørende forskel under motorhjelmen (eller plastikken i dette tilfælde).
Hvor Ally styres via en central hub / gateway, styres Eco 2 gennem Bluetooth. Dvs. at for at styre Eco 2 skal du være ret tæt på termostaten.
Det betyder også at Eco 2 kun kan styres via Danfoss app'en, og ikke via Google Assistant, Alexa eller HomeKit.
Derudover kan Eco 2 og Ally mere eller mindre det samme.
Læs også Danfoss Ally vs Eco 2.
Grunde til at købe:
Grunde til ikke at købe:
Bosch behøver vist ingen nærmere introduktion, men er en tysk industrikoncern med hovedsæde nær Stuttgart. Siden 2016 har Bosch haft en særskilt division indenfor "smart home", hvoraf varmeregulering og termostater er én af deres fokusområder.
Bosch Smart Home Radiator Thermostat er testvinder i forbrugermagasinet Tænks test at smarte radiatortermostater.
Systemet består af en central hub (styreenhed), og termostater til de enkelte radiatorer. Systemet understøtter avancerede funktioner som fx "geo-fencing", der automatisk kan skrue ned for varmen når der ikke nogen hjemme. Derudover kan man selvfølgelig planlægge natsænkning mv. i tilhørende app.
Bemærk at der findes to versioner på markedet. Version II er mindre end version I og har fået et opgraderet display.
Hvis du ikke allerede har et system kørende, så gå efter version II.
Systemet kan udvides med fx:
Kompatibelt med Google Assistant, Apple HomeKit og Amazon Alexa.
Grunde til at købe:
Grunde til ikke at købe:
Tado er grundlagt og har hovedkvarter i Munchen, Tyskland.
Danfoss har hovedkvarter i Nordborg på Als, men Danfoss Ally bliver produceret i Polen.
Det kommer an på dit behov og din pengepung. Alle smarte termostater har grundlæggende samme funktion, men visse modeller er nemmere at betjene.
Nogle af de meste populære i Danmark er:
Danfoss Ally
Tado
Netatmo
Shelly
Aqara
Fibaro
Eve
Bosch
Læs vores guide og se hvorfor.
Ifølge Danfoss kan man spare op til 23 % på varmeregningen ved skift fra en gammel termostat til en smart termostat.