Hvilken termostat passer til min radiator?

Danfoss RA termostat
kevin christensen sh
Af Kevin Christensen
Sidst opdateret: 17/04/2024
,  | ANNONCE

Er din radiator termostat gået i stykker eller vil du skifte den til en af de nye smarte termostater, er det en god idé at vide, hvilke typer der passer til din radiator. 

Ifølge Danfoss kan du spare op til 23 % på varmeregningen, hvis du skifter fra en 15 år gammel termostat til en ny intelligent termostat

Hvis du skal finde ud af, hvilken termostat der passer til din radiator skal du starte med at skrue din nuværende termostat af, og se på ventilen der sidder under.

Det er helt ufarligt at tage termostaten af, der kommer ikke vand ud. 

Herunder beskriver vi de mest almindelige fremløbsventiler i Danmark:

Danfoss RA radiatorventil

RA radiatorventil

Kom på markedet i 1989 og er den mest almindelige fremløbsventil i Danmark.

Termostater kan være monteret med unbraco-skrue eller såkaldt snapkobling (hvor termostaten kan tages af uden brug af værktøj)

Eksempler på gamle termostater der sidder på en RA ventil:

gamle danfoss termostater ra

I denne video fra Danfoss kan du se, hvordan du afmonterer og monterer en termostat.

Installation Guide - Danfoss Radiator Thermostat RA2000 temperature limitation (from pinol to snap)

Danfoss Aveo™ er nyeste generation af mekaniske radiatortermostater, der tilbyder optimal ydeevne og energieffektivitet med sin revolutionære taktile klik-temperaturindstilling og gasbælgteknologi. Dette sikrer hurtig reaktionstid og præcis temperaturkontrol, hvilket gør det nemt for brugerne at justere varmen og spare energi.

Hvis du hellere vil prøve en elektronisk termostat, der kan styres med en app, så se bedste smarte termostater – de passer alle til RA-ventiler med medfølgende adapter.

Danfoss RAVL radiatorventil

RAVL (RA/VL) radiatorventil

På denne ventil er termostaten fastgjort med spændebånd med en diameter på 26 mm.

Produceret af Danfoss 1980-1989.

Danfoss Aveo™ laves også i en version til RAVL ventilhus. Den har samme fordele som RA-versionen

Hvis du hellere vil prøve en elektronisk termostat, der kan styres med en app, så se bedste smarte termostater – de flest passer til RAVL-ventiler med en adapter.

Danfoss RAV radiatorventil

RAV (RA/V) radiatorventil

På denne ventil er termostaten monteret med et spændebånd med en indvendig diameter på 34 mm.

Produceret af Danfoss før år 1980 og monteres på samme måde som RAVL.

Hvis du hellere vil prøve en elektronisk termostat, der kan styres med en app, så se bedste smarte termostater – de flest passer til RAV-ventiler med en adapter.

M30 radiatorventil

Ikke særlig almindelig i Danmark. Med 30mm gevind som termostaten skrues på. Alle smarte termostater er ‘født’ med M30 gevind, men kan med en adapter passe til RA, RAV, RAVL mm.

M28 radiatorventil

Ikke særlig almindelig i Danmark. Med 28mm gevind som termostaten skrues på.

FJ-VR returløbsventil

Hvis din termostat sidder i bunden af radiatoren, er det en returløbsventil. En returløbstermostat måler på vandtemperaturen af det vand der har været igennem radiatoren, i stedet for at måle temperaturen i luften.

Termostat til returløbsventil

Hvad er en radiatortermostat?

Radiatortermostater hjælper dig med at sikre, at du bruger den gratis varme fra sollys, stearinlys og elektricitet, før du producerer varme til dit hjem. Det er med til at spare på energiomkostningerne, men ikke mindst fordi det giver dig mulighed for at indstille din egen ønskede temperatur uden at skulle justere termostatindstillingerne for dine radiatorer manuelt hele tiden.

En termostat styrer vandstrømmen gennem en radiator ved at åbne eller lukke ventilen. Derfor styrer radiatortermostaten åbningen af radiatorventilerne og dermed, hvor meget centralvarmevand der skal strømme gennem dine radiatorer.

Der findes mange forskellige varianter af radiatortermostater, lige fra helt enkle til de nye smarte termostater. 

Kan man selv skifte radiator termostat?

Ja, du kan uden problemer selv skifte til en ny termostat. Du skal bruge intet eller meget lidt værktøj, en skruetrækker eller en unbraco-nøgle. 

Hvilken termostat skal jeg vælge?

“Almindelige” gammeldags termostater, som fx Danfoss RA 2990, er billige og effektive. Har du et stramt budget og en termostat der er gået i stykker, er det et rigtig godt bud. 

Vil du gerne styre din termostat gennem en app, og fx automatisk sænke temperaturen om natten og midt på dage, kan du kigge på Danfoss Eco 2.

Den kan styres via Bluetooth og er meget enkel at betjene. 

Der medfølger adaptere til alle almindelige radiatorventiler, så den passer til 99 % af alle radiatorer i Danmark.

Vil du gerne have det fulde udbytte af smarte termostater så kig fx på en smart termostat som Danfoss Ally, som kan betjenes via smarte assistenter (fx Google Assistent), og via nettet – så du kan styre dine termostater uanset hvor du er. Smart hvis du tager hjem fra sommerhus en dag tidligere end planlagt og gerne vil have et varmt hus at komme hjem til. 

Læs vores anmeldelse af Danfoss Ally.

Her er en startpakke med styreenhed og hhv. én og 5 radiatortermostater.

Der medfølger adaptere til alle almindelige radiatorventiler, så Danfoss Ally passer til 99 % af alle radiatorer i Danmark.

FAQ

Ja, man selv helt lovligt og problemløst skifte sine termostater selv.

Danfoss RA (også kaldet RA-N) er den mest almindelige i Danmark og har været i produktion siden 1989.

kevin christensen sh
Kevin Christensen er varmenørd og smart home entusiast. Med sin passion for teknologi og bæredygtighed, er Kevin altid på udkig efter de nyeste og mest innovative løsninger inden for smart home teknologi, og hans indhold reflekterer hans engagement i at hjælpe andre med at optimere deres hjem til en mere energieffektiv og bæredygtig tilværelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2024 termostater.dk
magnifiercross